Sıkça Sorulan

Sorular...

PSİKOLOG KİMDİR ?

Lisans eğitimini 4 yıllık Psikoloji programında tamamlayan kişilere psikolog denir.

KİMLER “KLİNİK PSİKOLOG” UNVANI KULLANABİLİR ?

Ulusal mevzuata göre klinik psikolog; psikoloji veya PDR lisans mezunu olup klinik psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi alan kişilerdir. Klinik psikoloji eğitimini tamamlayan klinik psikolog ünvanı alır.

PSİKOLOG VE PSİKİYATRİST ARASINDAKİ FARK NEDİR ?

Psikolog ve psikiyatristlerin aldıkları eğitimler ile çalışma alanları farklıdır.

Psikolog üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümlerinden mezun olan kişiler için kullanılan bir unvandır. Lisans eğitimini psikolojide tamamlayan uzmanlar ise danışana sadece psikoterapi yöntemlerini kullanarak destek olabilmektedir.

Psikiyatrist ise tıp fakültesinden mezun olduktan sonra psikiyatri alanında uzmanlık yapan hekimdir. Psikiyatristler tıp eğitimi almış oldukları için danışana daha bütüncül yaklaşmakta; danışanın ihtiyaç duyduğu ilaç tedavisini belirlemekte ve takip edebilmekte, gereken terapi desteğini sunabilmektedir

PSİKOLOJİK DESTEK ALMAK BANA NASIL YARDIMCI OLUR ?

Psikolojik destek almanın birçok faydası vardır. Hayatınızdaki birtakım problemlerin üstesinden gelemediğinizi fark ettiğinizde, tekrar tekrar başa sardığınızı hissettiğinizde, duygusal ve düşünsel anlamda yeterli hissetmediğinizde, birçok yol denediğiniz halde çözüm bulamadığınızı gördüğünüzde, günlük yaşamdaki iş ve ilişkilerinizin olumsuz sonuçları ile karşılaştığınızda bir psikoloğa başvurmanızda fayda vardır. Psikolojik destek aldığınızda zamanla yaşadığınız sorunlar ile baş edebildiğinizi görecek, daha iyi hissedecek, problemlerinizi kontrol altına alabilecek, kendinizi tanımaya ve anlamaya başlayacaksınız. Psikolojik destek sürecinde sizin için doğru ve yeterli olan bir uzman ile yola çıkmanız çok kıymetlidir. Uzmanınız size duygularınızı ve düşüncelerinizi dile getirmeniz için güvenli bir ortam sağlar. Bu güvenli ortamda paylaştıklarınız kendiniz ile tanışma, kendinizi tanıma, sınır koyma ve daha birçok alandaki becerilerinizi arttıracaktır. Zorlukları ve sorunları görmezden gelmek, onları yok saymak, korkup kaçmak gününüzü belki kurtarır ama orta ve uzun vadede onları yok saymanız, yüzleşmemeniz beraberinde birçok problemi getirir.

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SÜRESİ NE KADARDIR ?

Danışmanlık süresi ortalama 50 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir.

SEANSLAR NEDEN HAFTADA BİR KEZ PLANLANIR ?

Psikolojik danışmanlık sürecinde kişinin aldığı yolu gözlemleyebilmek, farkındalık oluşmasını sağlamak, davranış ve düşünce değişimlerini kalıcı hale getirmek için görüşmeler haftada bir gerçekleşir. Danışmanlık ilerledikçe seansların aralığı kademeli olarak iki hafta ve daha sonra da aylık (veya daha uzun) olacaktır. Başlangıçta haftalık olarak seanslara katılmanız tavsiye edilir.

SEANSTA KONUŞULANLAR BAŞKALARINA (AİLEME, EŞİME VB) AKTARILIR MI ?

Ruh sağlığı üzerine çalışan her uzman için “Gizlilik ve mahremiyet” en önemli mesleki ilkedir.  Seans içinde konuşulanlar ve danışanın anlattıkları üçüncü kişiler ile paylaşılmaz.

Bazı durumlarda aile üyeleri seansların gidişatı hakkında bilgilendirilir ancak bu bilgilendirmede derinlemesine olmaz ve danışanın mahremi paylaşılmaz. 

Ancak şu üç durumda psikoloğunuz gizlilik ilkesini bilginiz dahilinde ihlal eder, ilgili kişileri bilgilendirir.

-Kendinize zarar verecek planınız varsa

-Bir başkasına zarar verecek planınız varsa

-Ensest (aile içi cinsel ilişki) hikâyesi varsa

PSİKOLOJİK OLARAK SAĞLIKLI OLDUĞUMU NASIL ANLARIM ?

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre psikolojik sağlığı iyi olan kişi;

-kapasitesini en üst düzeyde kullanır

-hayatla baş edebilir

-aile hayatında, iş/okul hayatında, sosyal ilişkilerde aktif rol alır ve katkıda bulunabilir.

MERKEZİNİZDE HANGİ HİZMETLERİ VERİYORSUNUZ ?

Merkezimizde çocuklara, ergenlere, yetişkinlere ve ailelere yönelik  danışmanlık hizmetleri, ayrıca kurumsal danışmanlık, seminerler ve eğitimler veriyoruz.

SİZDEN NASIL DESTEK-RANDEVU ALABİLİRİM ?

Randevu sistemi ile çalışıyoruz. Gelmeden evvel telefonla arayarak ya da mail yoluyla randevunuzu alabilirsiniz.

MERKEZİNİZİN SGK YA DA DİĞER KURUMLARLA ANLAŞMASI VAR MIDIR ?

Merkezimizin SGK ile bir anlaşması yoktur. Merkezimiz özel bir kurumdur.

PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETİ ALINACAK UZMANA KARAR VERİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?

Özellikle ve öncelikle psikoloğunuzun eğitim geçmişini incelemelisiniz. Lisans eğitimine ve aldığı terapi eğitimlerine dikkat etmelisiniz. Psikoloji ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinin birinde lisans eğitimi almış olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca almış olduğu terapi eğitimlerine ve bu eğitimlerinin geçerliliğine de dikkat etmek gerekir. Tüm bu faktörlere dikkat ettikten sonra sizin için en uygun psikoloğun kim olacağını belirleyecek en önemli şey, psikoloğunuzla kurduğunuz ilişkinin niteliğidir

DANIŞMANLIK ALMAYA İHTİYACIM VAR MI ?

Yaşam beklenmeyen anlarda olumlu ya da olumsuz bir takım sürprizler ile kapımızı çalabilir.  Yaşamınızı etkileyen ve duygusal değişimler ile hissettiğimiz, başa çıkmakta zorlandığımız duygu ve durumlarda destek almak yaşam kalitemizi arttırır, yaşamı kolaylaştırır.

PSİKOLOJİK DESTEK NE ZAMAN ALMALIYIM ?

Her birimiz hayatın belli dönemlerinde zorlu yaşam deneyimlerine maruz kalabiliriz. Bu deneyimler sonucu kendimizi çaresiz, sıkışmış, kaygılı, gergin veya mutsuz hissedebiliriz.

“Sorunlarımı kendim halletmeliyim” “ tanımadığım biri bana nasıl yardımcı olabilir ki” gibi düşünceler ne yazık ki psikolojik destek sürecini geciktirmekten başka işe yaramaz. Kişinin psikolojik destek sürecine kendi isteğiyle dâhil olması, toparlama isteği, ilerleme motivasyonu ve psikolojik destek sürecine düzenli katılması oldukça önemlidir.

Hayatımızdaki birtakım problemlerin üstesinden gelemediğimizi fark ettiğimizde, tekrar tekrar başa sardığımızı hissettiğimizde, duygusal ve düşünsel anlamda yeterli hissetmediğimizde, birçok yol denediğimiz halde çözüm bulamadığımızı gördüğümüzde, günlük yaşamdaki iş ve ilişkilerimizin olumsuz sonuçları ile karşılaştığımızda bir psikoloğa başvurmamızda fayda vardır.

PSİKOLOG BENİM İÇİN NELER YAPABİLİR ?

Psikoloğunuz danışmanlık süreci başlangıcında sizi tanımaya ve anlamaya çalışır, objektif şekilde yargılamadan dinler, gerekli değerlendirmeleri yapar. Gizlilik ilkesine bağlı kalarak sizinle hedefler belirler. Bunları yaparken ve sorununuzu/sorunlarınızı çözmeye çalışırken size öğütler vermez, yaşamınızın sorumluluğunu almaz, nasıl davranacağınızı anlatmaz.

SORUNUM TEK SEANSTA ÇÖZÜLÜR MÜ? KAÇ SEANS SÜRER ?

İlk seans danışanın psikolojik destek sürecine getirdiklerini anlamaya, danışanı tanımaya, sorunu ve soruna sebep olan durumları anlamlandırmaya ve çözüm için danışmanlık sürecini planlamaya yöneliktir. Terapinin toplamda kaç seans süreceği kişiden kişiye göre değişir. Terapiye gelen her birey kendine özel bir sorun ile gelir. Dolayısıyla yaşanan benzer sorunların çözümü çeşitlidir ve her sorununun çözümü kişiye özeldir. Bu yüzden süreç kişiden kişiye değişir. Ruhsal olarak yaşanan sorunlarda sürecin ne kadar süreceği, kaç seans devam edeceğini öngörmek imkânsızdır. 

İhtiyaç duyulan seansların sayısı, kişinin hazır olmasına, kişilik özelliklerine, büyüdüğü ortama, yardım aradığı zorluğun şiddetine göre değişir. Tek seansta sonuç alınması imkânsızdır.

PSİKOLOĞA BAŞVURMAK İÇİN ÇOK MU KÖTÜ HİSSETMEM GEREK ?

Beden sağlığını besleyen ruh sağlığıdır, psikolojik iyi oluş halidir. Başım, dişim, midem ağrıdığında bu ağrıları önemseyip alanında uzman bir hekime gittiğim gibi, yaşadığım çatışma, iletişimsizlik ve huzursuzlukları da önemsemeli ve alanında yeterli bir ruh sağlığı uzmanına gitmeliyim. Bedensel sorunları tıp hekimlerimiz sayesinde kolayca çözebilirken, ruh sağlığı uzmanları ile de ruhsal sorunlarımızı çözebileceğimizi, sorun yaşamasakta yaşam kalitemizi arttırmak için başvurabileceğimizi hatırımızda tutmalıyız.

SORUNUM TEKRAR EDER Mİ ?

Psikolojik danışmanlık sürecinin temel hedefi danışanın yaşadığı sorunun altında yatan nedenleri tespit edip, danışana kalıcı çözümler sunmaktır. Danışan yardım alarak psikolojik sağlamlık düzeyini, ego yardım alarak problemini aşacaktır. Şunu da unutmamak gerekir ki aldığı destek sonrası güçlenen ego yapısı ve edindiği baş etme becerileri sonrası yaşadığına eski tepkiyi vermeyecek, çok olumsuz etkilenmeyecek ve kısa sürede problemini çözecektir.

İLAÇ TEDAVİSİ UYGULUYOR MUSUNUZ ?

Hayır. Psikolog ve psikolojik danışmanlar ilaç yazamamaktadır. Danışanın ilaç tedavisi görmesi gereken durumlarda uzmanlarımız psikiyatriste yönlendirme yapmaktadır. İlaç yazabilme yetkisine sahip olanlar tıp eğitimini tamamlamış, uzmanlığını psikiyatride yapmış olan hekimlerdir. Ruh sağlığı alanında ilaç yazma yetkisi psikiyatri hekimlerine aittir.

MERKEZİNİZDE KİMLER YER ALMAKTADIR ?

Merkezimizde uzman klinik psikolog, psikolog ve psikolojik danışmanlar yer almaktadır.

OFİSİNİZE GELEMİYORUM. ONLİNE DESTEK ALABİLİR MİYİM ?

Evet. İletişim numarası ya da mail üzerinden bilgi alabilirsiniz.